Pride

I Stockholm pågår den årliga Pridefestivalen och årets upplaga har stött på ovanligt mycket kritik för dess invigningstalare. Temat för året är idrott och personen som i år fått den äran heter Glenn Hysén, före detta svensk landslagsman och kultback i Liverpool. Utnämningen av invigningstalare har i tidningarna ansetts varit mycket kontroversiell, då denne en gång misshandlat en homosexuell man som antastade honom på en flygplats i Frankfurt. Den homosexuelle mannen hade upprepade gånger gjort närmanden mot Hysén, som gång på gång avböjt. När mannen sedan fysiskt antastade Hysén genom att ta honom i skrevet fick således Glenn nog och klappade till mannen. Det hela har i tidningarna beskrivits som ett hatbrott, och en skribent gick så långt att han menade att Glenns agerande kan liknas vid då en homosexuell ishockeyspelare mördades utanför en nattklubb i Västerås 1995. Det är ett absurt resonemang, då Västeråsmordet mer eller mindre var överlagt, då mördaren väntade utanför krogens portar, för att senare attackera offret beväpnad med kniv. Det Glenn Hysén gjorde var att freda sig mot en man, som på alla sätt uppträdde på ett opassande sätt mot honom. I dagens NSD skriver skribenten Sophie Gunnarsson: "För mig står Glenn Hysen för mycket av det sportens värld borde se till att göra sig av med och definitivt inget Stockholm Pride borde beblanda sig med. Istället för Hysens okunskap, machoinställning, fördomsfullhet och heteronormativa och bakåtsträvande syn på familj, relationer, kön och sexualitet skulle jag hellre se en eller flera stolta hbt-personer på scenen ikväll i Pride Park i samband med invigningen."
Utifrån ovanstående citat måste man nästan utgå ifrån att Sophie Gunnarsson personligen resonerat med Glenn Hysén, då hon känner att hon har nog på fötterna för att kunna uttala sig så kraftigt om  Hyséns heteronormativa och bakåtsträvande syn på familj, relationer, kön och sexualitet. Jag har utan framgång letat artiklar eller klipp där Glenn Hysén uttalat sig i dessa frågor. Nej, det känns snarare som att Sophie helt sonika utgår ifrån att en traditionellt mansdominerad värld, som sportens, av sin natur är HBT-fientlig. Och är fallet så, Sophie, så är det DU, och inte en gammal landslagsback, som skapar friktioner mellan det som DU uppfattar som normativt och hbt-världen.
-----------------------
Vidare tycker jag också att det kan vara dags att tänka över hur Pridefestivalen bör se ut i framtiden. I dagsläget är den bilden som kablas ut i media bara en sådan som bigotterna vatten på sin kvarn. Vi ser glitter, glam och dans till schlagermusik. För en människa i mer urbana regioner kan det nog vara ganska lätt att se förbi det hela som ett roligt inslag. Men jag tror ofta att människor från mindre orter och glesbygden kan få en väldigt onyanserad bild av vad homosexualitet innebär. Att vara bög kan för dessa vara likamed att spöka ut sig i glittriga kostymer och att vara flata skulle innebära att vara manhaftig. Jag är fullkomligt övertygad om att tillställningar, så som Pride, försvårar verkligheten för alla de homo- och bisexuella som lever på mindre orter. Nej, det pride, eller åtminstånde den delen av pride som vi får se, gör idag är att skapa en vulgariserad bild av en grupp människor som egentligen är ett precis lika naturligt inslag i samhället som alla andra människor.  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0